Solrød Kommune burde have en strandbørnehave

Hvis der er noget, der er sundt og godt for børn, så er det, når deres liv og forskellige aktiviteter kan kombineres med natur og udeliv. Det er sundt for både krop og sjæl, og det giver børnene en indgroet respekt for og kærlighed til dyrene og naturen, som de tager med sig videre i livet.

Det kan jeg i hvert fald godt tillade mig at konkludere ud fra mine egne erfaringer som småbørnsfar her i Solrød Kommune, hvor jeg har haft tre børn (de to mindste går der endnu) i naturbørnehaven ude i Karlstrup Nyskov. Det har været en bragende succes i min lille familie, og jeg har aldrig hørt fra andre, at de har følt det modsatte.

Flere kan få glæde og gavn af naturen
Og hvis konceptet virker og er populært (og det må det være, for der er i hvert fald altid ventetid på pladserne i vores eksisterende naturbørnehave), hvorfor udvider vi det så ikke, så endnu flere børn – og dermed deres familier – kan få glæde og gavn af naturen på daglig basis?

Vi har det skønneste og dejligste strandområde, og vi skal under alle omstændigheder i de kommende år investere i nye dagtilbud til de mange nye børnefamilier, der har fået øjnene op for, hvor skønt her er i Solrød Kommune – så vi kan lige så godt kombinere det gode med det nødvendige, og så er det oplagt at undersøge mulighederne for en strandbørnehave.

Strandens unikke natur skal bevares
Lad mig lige understrege, at jeg selvfølgelig ikke vil bygge noget på selve stranden. Stranden er skøn, som den er, og den skal selvfølgelig forblive, som den er – og vi har i øvrigt heldigvis også en strandbeskyttelseslinje, vi skal overholde, og som jeg ubetinget støtter.

Men ligesom man i Karlstrup Nyskov har tænkt en børnehave ind i miljøet omkring skoven, kunne man sagtens – enten i den nordlige eller i den sydlige del af strandområdet – tænke en integreret daginstitution ind i grønne og skønne omgivelser ikke langt fra stranden.

Også sundt for bedsteforældre
Min familie og jeg bruger selv naturen meget, og jeg kan tydeligt mærke, at mine børn har en særlig kærlighed for og interesse i naturen, fordi de har tilbragt så meget tid i den de senere år. Og for mig at se er det noget af det bedste, vi kan gøre for naturen med henblik på, at den også skal fylde meget for de mange kommende generationer: At viden og interesse kommer til at resultere i en øget respekt for den.

En særlig ting ved en naturbørnehave – om det så er i en skov eller tæt ved en strand – er i øvrigt, at det bliver et yndet udflugtsmål, når de små skal vise deres bedsteforældre, hvor de tilbringer deres dage. Børnene elsker at vise bedsteforældre og andre familiemedlemmer rundt. “Dér spiser vi frokost.” “Dér klatrer vi i træer.” “Dér henter mor eller far mig om eftermiddagen” osv. Kort sagt kunne det være endnu en god mulighed for at binde generationerne sammen om noget, der virkelig betyder noget: Naturen.

Stranden er et af Solrød Kommunes vigtigste aktiver, og derfor virker det også oplagt at tænke den ind, så de kommende generationer også får et nært forhold til den.

Af Morten Scheelsbeck, medlem af byrådet i Solrød Kommune for Det Konservative Folkeparti